Μέτρηση ολικών υγρών σώματος (% νερό)

Home / Μέτρηση ολικών υγρών σώματος (% νερό)
Μέτρηση ολικών υγρών σώματος (% νερό)

Το νερό έχει ζωτικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις διαδικασίες του σώματος ενώ βρίσκεται σε κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του. Η διατήρηση των ποσοστών νερού του σώματος σε υγιή επίπεδα εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του ενώ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας.Η ποσότητα του νερού στο σώμα αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την σωματική δραστηριότητα, τις συνήθειες ζωής και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την βιοχημεία του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τείνει να μειώνει τα επίπεδα νερού του κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ μετά από άσκηση να τα αυξάνει (λόγο αύξησης του όγκου των μυών). Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του νερού στο σώμα είναι η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων, η κατανάλωση αλκοόλ, η ασθένεια και η περίοδος εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες.

Η μεγαλύτερη απώλεια νερού από το ανθρώπινο σώμα παρατηρείται μέσω της επιδερμικής αναπνοής, ενώ απώλεια νερού έχουμε μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Η σημασία της διατήρησης των επιπέδων ενυδάτωσης του σώματος δεν έγκειται όμως μόνο στην δυνατότητα καλής βιοχημικής λειτουργίας, αφού το νερό είναι το μέσο με το οποίο απομακρύνονται όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού μας μέσω των ούρων ή του ιδρώτα, ενώ η ανακύκλωση του συμβάλει και στην καλή λειτουργία του λεμφικού μας συστήματος.

Όσο και αν φανεί περίεργο η αύξηση των επιπέδων νερού στο σώμα δεν γίνεται μόνο με την κατανάλωση «νερού» αλλά και μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τα οποία μας παρέχουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο