Μέτρηση Αντιοξειδωτικών

Home / Μέτρηση Αντιοξειδωτικών
Μέτρηση Αντιοξειδωτικών

 

Αντιοξειδωτικά είναι οι χημικές ουσίες των οποίων η δράση είναι να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Ως ελεύθερες ρίζες ορίζονται οι ουσίες εκείνες οι οποίες χαρακτηρίζονται από ύπαρξη ασύζευκτων ηλεκτρονίων στο μόριο τους.

Οι ουσίες αυτές είναι ασταθή μόρια που είτε παράγονται από τις φυσιολογικές βιοχημικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού είτε εισέρχονται στον οργανισμό από το εξωτερικό περιβάλλον  (κάπνισμα, αλκοόλ, μέσω της εισπνοής από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τηγανητά φαγητά κλπ).

Η ύπαρξη των ασύζευκτων ηλεκτρονίων στα μόρια των ελευθέρων ριζών είναι ο λόγος που είναι ασταθή ως μόρια, ενώ στην προσπάθεια τους να σταθεροποιηθούν αντιδρούν (προσκολλώνται) με άλλες ουσίες που βρίσκονται κοντά τους.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι μόρια στις μεμβράνες των κυττάρων, το DNA, πρωτεΐνες (ένζυμα, ορμόνες)
καθώς και  λιπίδια (δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και του νευρικού ιστού).

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ελεύθερων ριζών στον οργανισμό προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ελεύθερων ριζών στον οργανισμό έχουν συσχετιστεί με παθήσεις του νευρικού συστήματος (Alzheimer, άνοια κ.α.), εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, φλεγμονώδεις διαταραχές (όπως η νόσος του Crohn), γρήγορη γήρανση του δέρματος (ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας), πάρκισον ενώ επιταχύνουν την φυσιολογική διαδικασία απόπτωσης (θανάτου) των κυττάρων του οργανισμού.

Η δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται ή επιβραδύνεται με τις γνωστές σε όλους αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να είναι ένζυμα που παράγονται από τον οργανισμό για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών ή αντιοξειδωτικές ουσίες που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Μερικά από τα ένζυμα-αντιοξειδωτικά είναι: η δισμουτάση του υπεροξειδίου (S.O.D.) , η καταλάση,
ένζυμα της οδού της φωσφορικής πεντόζης, η αναγωγάση της γλουταθειόνης (GR) , η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPxs) , η υπεροξειδάση και η αναγωγάση της θειορεδοξίνης και το συνένζυμο Q.

Ενώ ουσίες όπως οι αντιοξειδωτικές Βιταμίνες ( Vit C, E, καροτενοειδή), πολυφαινόλες , συνένζυμο Q10,
πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σελήνιο, ψευδάργυρος και φλαβονοειδή προσλαμβάνονται μέσω των τροφών ενισχύοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Γίνεται αντιληπτός λοιπόν ο σημαντικός ρόλος των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας, όχι μόνο για την καλή λειτουργία του αλλά και για στη πρόληψη διαταραχών οι οποίες προκαλούνται από την χρόνια έλλειψη τους, ενώ υπάρχει η ανάγκη να γνωρίζουμε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα μας ώστε να μπορέσει να καλυφτεί η πιθανή έλλειψη τους μέσω της διατροφής.

Στην Health plus one προσπαθώντας να καλύψουμε αυτή την ανάγκη εφαρμόζεται η μέθοδος μέτρησης αντιοξειδωτικών SATself.

Το SATself είναι ένα νέο, γρήγορο και αξιόπιστο τεστ. Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο αξιολόγησης των αντιοξειδωτικών βασισμένη στην μέτρηση τους στην σίελο του στόματος.

Γίνεται χωρίς την λήψη αίματος ή την χρήση ειδικής συσκευής, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την μέτρηση είναι μόλις 3 λεπτά.

Ο εξεταζόμενος χρειάζεται, απλά, να τοποθετήσει ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι στο στόμα και να το μασήσει για 1 λεπτό. Η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών του σάλιου ανιχνεύεται μέσω χρωματομετρικής αντίδρασης. Προσθέτουμε μικρή ποσότητα σάλιου από το βαμβάκι στο αρχικό καστανοκόκκινο διάλυμα σιδήρου, με αποτέλεσμα την πρόκληση του αποχρωματισμού του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αποχρωματισμός, τόσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά στο σάλιο.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί πλέον με εύκολο και γρήγορο τρόπο να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, βοηθώντας έτσι την σύνταξη διαιτολογίου το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του οργανισμού για αντιοξειδωτικά, η κάλυψη των οποίων συμβάλει στην επιτυχία διαφόρων φαρμακευτικών θεραπειών, στην μείωση των επιπτώσεων ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, την βελτίωση των συμπτωμάτων από διάφορες παθολογικές καταστάσεις και στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο