Μέτρηση μάζας λίπους

Home / Μέτρηση μάζας λίπους
Μέτρηση μάζας λίπους

Η λιπώδης μάζα είναι η αποθήκη ενέργειας του οργανισμού. Κάποιες ιδιότητες του λιπώδους ιστού που δεν είναι και τόσο γνωστές είναι ότι βοηθάει στην θερμορύθμιση του οργανισμού, δηλαδή σε χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύει την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος αφού δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας,
προστατεύει το σώμα μας από τους κραδασμούς σε περίπτωση πτώσης, είναι αποθήκη χρήσιμων λιποδιαλυτών βιταμινών, ενώ επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών τόσο στους άνδρες αλλά κυρίως στις γυναίκες (γι αυτό άλλωστε και τα υγιή επίπεδα λίπους είναι υψηλότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες).Παρόλα αυτά οι υψηλές συγκεντρώσεις λίπους στο ανθρώπινο σώμα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Έτσι μπορεί να γίνει κατανοητό ότι τόσο η ανεξέλεγκτη αύξηση του λιπώδους ιστού όσο και η μείωση του μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Υγεία.Ο λιπώδης ιστός χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Τον φαιό, ο οποίος έχει ως κύρια δράση την παραγωγή θερμότητας, παρατηρείται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις μικρές ηλικίες με σταδιακή μείωση του όσο αυξάνεται η ηλικία ενώ η συστηματική άθληση συμβάλει στην ενεργοποίηση και αύξηση του στους ενήλικες.
  • Και τον λευκό λιπώδη ιστό ο οποίος συγκροτεί το σύνολο του υποδόριου (κάτω από το δέρμα) και σπλαχνικού (μεταξύ των ζωτικών οργάνων) λίπους. Ο λευκός λιπώδης ιστός είναι η κύρια αποθήκη ενέργειας του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει σε διαδικασίες παραγωγής ορμονών και επηρεάζει σημαντικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους στόχος είναι η μείωση του λευκού λιπώδους ιστού, δηλαδή της μείωσης της μάζας της αποθηκευμένης ενέργειας του οργανισμού.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λευκού λιπώδους ιστού, που σχετίζεται άμεσα με την απώλεια βάρους, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας σε αυτόν ανάλογα με την ηλικία.

Στις μικρές ηλικίες υπάρχει έντονα η τάση αύξησης της ποσότητας των λιποκυττάρων όντα η προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται το παιδί,
ενώ στην ενηλικίωση τα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα αυξομειώνουν τον όγκο (μέγεθός) τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπάρξει υπέρβαρος στην παιδική του ηλικία έχει μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων από κάποιον που κυμαινόταν στα υγιή επίπεδα βάρους από μικρός.

Αυτό δεν καθιστά αποθαρρυντικό παράγοντα για σωστή διατροφή και άσκηση για κάποιον ο οποίος έχει υπάρξει με πλεονάζον βάρος στην παιδική του ηλικία, αφού η διαδικασία βελτίωσης της διατροφής ακολουθεί ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια όμοια για όλους και βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα. Προϊδεάζει όμως για μια τάση που έχει αυτός που υπήρξε υπέρβαρος μικρός για αύξηση του λιπώδους ιστού του.

Το λίπος του εξεταζόμενου μετράται ως ποσοστό του σωματικού του βάρους (%) και ως βάρος λιπώδους μάζας (Kg) ενώ στόχος ενός προγράμματος διατροφής και άθλησης θα πρέπει να είναι η επίτευξη επιπέδων σωματικού λίπους τέτοια ώστε να κυμαίνονται στα υγιή επίπεδα για κάθε φύλο και ηλικιακή ομάδα και η μείωση ή αύξηση των επιπέδων του θα πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο