Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού BMR

Home / Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού BMR
Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού BMR

Ο βασικός μεταβολισμός είναι το σύνολο της ενέργειας-θερμίδων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιτελέσει τις βασικές ζωτικές του λειτουργίες όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, η λειτουργία των ιστών και οργάνων του και του νευρικού συστήματος.Ο Βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται άμεσα από τον ενεργά μεταβολικό ιστό του σώματος. Σε αντίθεση με τον λιπώδη ιστό, ο οποίος είναι σχεδόν μεταβολικά ανενεργός, ο μεταβολικά ενεργός μυϊκός ιστός επηρεάζει έντονα την μέτρηση αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες, ενώ το ίδιο ισχύει για τους αθλητές σε σχέση με τους μη αθλητές.

Μια ακόμα παράμετρος που επηρεάζει τον βασικό μεταβολισμό είναι η ηλικία. Ο βασικός μεταβολισμός ρυθμός είναι έντονα αυξημένος στην νεογνική ηλικία, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται όσο το παιδί ωριμάζει. Κατά την ενηλικίωση παρατηρείται μείωση του.

Ο κύριος τρόπος για την αύξηση του Βασικού μεταβολισμού είναι μέσω της άσκησης, ενώ η σωστή διατροφή θα δώσει τα εφόδια στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει όλη αυτή την ενέργεια που ξεκλειδώνει η φυσική δραστηριότητα. Με την αύξηση του αυξάνεται και η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως, κάτι που συμβάλει δραστικότατα στην μείωση της ποσότητας του πλεονάζοντος σωματικού λίπους.

Επίσης βάση του υπολογισμού του βασικού μεταβολισμού και της φυσικής δραστηριότητας ορίζεται το ελάχιστο ποσό ημερήσιων θερμίδων για απώλεια , διατήρηση ή αύξηση του σωματικού βάρους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο