Αρωματοθεραπεία

Home / Αρωματοθεραπεία
Αρωματοθεραπεία
Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική και εναλλακτική μορφή ίασης η οποία χρησιμοποιεί τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων για να προσεγγίσει και να βοηθήσει στην βελτίωση του προβλήματος υγείας. Τα αιθέρια έλαια είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα βότανα, τα φυτά, τα λουλούδια , τα φρούτα και τα δέντρα. Κάθε διαφορετικό αιθέριο έλαιο αποτελείται από πολλές διαφορετικές χημικές ενώσεις (κετόνες, αλδεΰδες αλκοόλες, οξέα, τερπένια κ.α.) οι οποίες είναι υπεύθυνες για την θεραπευτική δράση του ελαίου, καθώς και για το άρωμα του.

 

Σε αντίθεση με τις μαλάξεις, όπου σκοπός είναι χαλάρωση των μυών, στην αρωματοθεραπεία σκοπός είναι η είσοδος του αιθέριου ελαίου στην κυκλοφορία του αίματος ώστε μετά να μπορέσουν να επιτελέσουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αυτό γίνεται μέσω του δέρματος, όπου λόγο του πολύ μικρού μεγέθους των μορίων τους, μπορούν και διεισδύουν έως τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία δια μέσου των θυλάκων των τριχών που υπάρχουν στο δέρμα. Στην συνέχεια μεταφέρονται στους ιστούς του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όπου και ξεκινάει η θεραπευτική τους δράση. Μία  ακόμα βασική διαφορά από μια συνεδρία μαλάξεων είναι η πίεση που ασκείται στο σώμα κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας αρωματοθεραπείας, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρή πίεση για δύο λόγους, αφενός γιατί αυτό προκαλεί χαλάρωση του ιστού του δέρματος με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα η απορρόφηση των αιθέριων ελαίων και αφετέρου γιατί οι μεγάλες πιέσεις προκαλούν χάλαση (διαλύουν) της δομής των ελαίων, άρα και απώλεια των ιδιοτήτων τους.

Ένας ακόμα τρόπος δράσης των αιθέριων ελαίων γίνεται μέσω της όσφρησης. Όταν τα μόρια του ελαίου μεταφερθούν στους οσφρητικούς υποδοχείς έχουν ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των βλεφαρίδων της ρινικής κοιλότητας και την μεταφορά νευρικών μηνυμάτων στον οσφρητικό κέντρο του εγκεφάλου, και μέσω των δύο ημισφαιρίων, του μεταιχμιακού συστήματος και του υποθαλάμου στον εγκέφαλο ξεκινούν διαδικασίες που απελευθερώνουν νευροχημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την μείωση του πόνου, την χαλάρωση, την διέγερση διάφορων συστημάτων και την πρόκληση ευφορίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο