Χουρμάδες, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Χουρμάδες, όσα πρέπει να γνωρίζετε
Χουρμάδες, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χουρμάδες, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προέλευση

Οι χουρμάδες καλλιεργούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή εδώ και 5000 χρόνια και αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό καρπό της περιοχής.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα της ζάχαρης, ως φρούτο, και ακόμα και για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών μετά από την ζύμωση τους.

Ευεργετικές ιδιότητες των χουρμάδων

Οι αποξηραμένοι χουρμάδες μπορούν να αλεστούν για την παρασκευή αλευριού.Οι φρέσκοι χουρμάδες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τους αποξηραμένους, επίσης περιέχουν μέτρια ποσότητα βιταμίνης C, η οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στους αποξηραμένους.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιεκτικότητα τους σε μέταλλα, με σημαντικότερη αυτή του Σιδήρου, του οποίου η περιεκτικότητα είναι αρκετά υψηλή σε αυτό το τρόφιμο (αν και φυτικής προέλευσης)Οι Χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες καθώς και σε Κάλιο, και παρά την χαμηλή περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρέχουν αρκετά σημαντική ποσότητα φολικού οξέος.Παραδοσιακά, οι Άραβες τρώνε χουρμάδες μαζί με το τσάι ή τον καφέ, αλλά τους ανακατεύουν και με βουτυρωμένο γάλα ή παχύ γιαούρτι, δημιουργώντας ένα πιάτο με εξαιρετική διατροφική αξία.

 

Το γλυκό που δημιουργείται με λιωμένους αποξηραμένους χουρμάδες πασπαλισμένους με σουσάμι προσφέρει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
Ένα νόστιμο σνάκ που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγευμα σας, το απογευματινό σας, ή ως τροφή μετά και πριν την καθημερινή σας γυμναστική

Bibliography

Straten, M. V. (1999). The healthy food directory. East Sussex: The Ivy press limited.

Leave a Reply

Your email address will not be published.