Ilias Patentalakis

Home / Ilias Patentalakis

Καλώς σας βρίσκω λοιπόν !

Το όνομα μου είναι Ηλίας, και οι περισσότεροι μέχρι σήμερα δυσκολεύονται με το επίθετο μου, Πατενταλάκης. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια.

Στην συνέχεια υπήρξα σπουδαστής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Διατροφής και  Διαιτολογίας,
από το οποίο αποφοίτησα το 2014 ενώ το επόμενο έτος απέκτησα την άδεια ασκήσεως για το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου το οποίο ασκώ μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσα σε ιδιωτική σχολή μονοετή εκπαίδευση στις θεραπείες μαλάξεων, λαμβάνοντας τον τίτλο του Massage Therapist, ενώ παράλληλα ξεκίνησα να μελετώ την θεραπευτική δύναμη των αιθέριων ελαίων και της αρωματοθεραπείας.

Στοχεύω στην προσέγγιση της Υγείας με τρόπο περισσότερο μεθοδικό ο οποίος περιλαμβάνει μικρές αλλά σταθερές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σκέψης και αντίληψης σε θέματα που αφορούν την ευζωία. Άλλωστε, η υγεία είναι μια κατάσταση πολυδιάστατη, όχι μόνο σωματική αλλά πνευματική και φυσικά ψυχική, και όπως αναφέρει και το ρητό «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Έτσι σας προσκαλώ να βρούμε τα «μήλα»-αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα του καθενός ξεχωριστά ώστε να κλειδώσουμε την «ασθένεια» έξω από τα σπίτια μας!

Άναφορικά με την επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας αντιλαμβάνομαι το έργο του Διαιτολόγου ως μια διαδικασία Αγωγής Υγείας διαμέσου της οποίας προσπαθώ να καταλάβω τις ανάγκες του κάθε ατόμου που επιλέγει να δουλέψουμε μαζί, να βρούμε τον διαφορετικό τρόπο που χρειάζεται ο καθένας ώστε να πετύχει την αλλαγή που θέλει στη ζωή του, να στηρίξω και να κατευθύνω με επιστημονικότητα και σεβασμό την προσπάθεια όλων όσων επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, και να έχουν αποτελέσματα που θα διαρκέσουν στον χρόνο.

Συσχετίζω πάντα τον όρο «δίαιτα» με την έννοια της καλής θρέψης, η οποία οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής.Η απώλεια ή η αύξηση βάρους αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο περνάμε στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε την Υγεία, είναι φιλοσοφία ζωής και όχι περιοριστικό μέτρο της.

Μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα ότι κάποιος που γνωρίζει πώς να ακολουθεί μια δίαιτα, δηλαδή έναν τρόπο ζωής, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την διατροφή του, μπαίνει στη διαδικασία να αναλογιστεί δύο βασικά πράγματα:
Αυτό που θέλω να φάω, το χρειάζομαι;
Ποια ανάγκη μου ικανοποιώ (ψυχολογική, σωματική, κοινωνική);
Και τέλος να αποφασίσει τι να κάνει και τι να μην κάνει.Αλλά για να μάθει κανείς να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, και να απαντάει με ειλικρίνεια στους παραπάνω προβληματισμούς χρειάζεται χρόνος, εκπαίδευση και γνώση, χρειάζεται Αγωγή.

Το μασάζ-μαλάξεις ως εργαλείο βρέθηκε στον δρόμο μου κάπως αναπάντεχα, όπως κάθε τι όμορφο στην ζωή (έτσι μου αρέσει να σκέφτομαι!). Από την πρώτη κιόλας στιγμή κατάλαβα ότι η πρακτική αυτή θα μου είναι πολύ χρήσιμη στη δουλειά μου. Πράγματι μελετώντας και ασκώντας  την τέχνη αυτή συνειδητοποίησα ότι δεν είχα άδικο .

Σε συνδυασμό με την καλή θρέψη του σώματος και την σωματική άσκηση, οι μαλάξεις συμβάλλουν στη διατήρηση της Υγείας με τρόπο άμεσο. Βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση των ιστών του σώματος, την  αποθεραπεία του σώματος μετά την άσκηση, ανακουφίζουν και καταπραΰνουν τον σωματικό πόνο, διευκολύνοντας έτσι την αθλητική ικανότητα. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και έχουν ευεργετική επίδραση στη ψυχική κατάσταση του ατόμου.

Η αρωματοθεραπεία είναι μία ακόμη συμπληρωματική θεραπεία που γνώρισα και αγαπώ ολοένα και πιο πολύ. Πρόκειται για μία ολιστική θεραπευτική μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια για τη βελτίωση της Υγείας. Η χρήση των ελαίων εφαρμόζεται με δύο βασικούς τρόπους: μέσω της όσφρησης και  μέσω της επιδερμικής απορρόφησης η οποία επιτυγχάνεται μέσω της μάλαξης.

Η ενασχόληση μου με τους τρεις αυτούς τομείς βοήθησε τόσο την εργασία μου όσο και την ποιότητα της ίδιας μου της ζωής.

Να σας ευχαριστήσω λοιπόν που αφιερώσατε τον χρόνο σας προκειμένου να διαβάσετε τις σκέψεις και τις βλέψεις μου, και να σας καλέσω να γνωρίσετε τη δουλειά μου από κοντά.

Ας μοιραστώ τα αγαπημένα μου!

Τρόφιμα: Αβοκάντο, ελαιόλαδο, σκόρδο, κουκουβάγια ή αλλιώς ντάκος , κυματιστά πατατάκια με ρίγανη (και όμως!)

Αιθέρια έλαια:  Λεβάντα και κανέλα

Σημείο για μασάζ: Γάμπες

Αγαπημένη σκέψη: Τόλμα να είσαι διαφορετικός!

Socials