Ημικρανίες και πονοκέφαλος, ποιες οι διαφορές τους;

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Ημικρανίες και πονοκέφαλος, ποιες οι διαφορές τους;
Ημικρανίες και πονοκέφαλος, ποιες οι διαφορές τους;

Ημικρανίες και πονοκέφαλος, ποιες οι διαφορές τους;

Τι είναι οι ημικρανίες;

Οι ημικρανίες είναι σοβαρές κεφαλαλγίες-πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία, διαταραχές στην όραση και διάφορα άλλα πιθανά συμπτώματα. Τα περιστατικά των ημικρανιών έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια, ενώ ευπαθή ομάδα φαίνεται να είναι ο γυναικείος πληθυσμός. Πάνω από το 24% των γυναικών παθαίνουν τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους ημικρανίες ενώ μόνο το 12% των ανδρών θα εμφανίσουν τα συμπτώματα.

Οι παραδοσιακές επιστήμες περιγράφουν τις ημικρανίες ως αγγειακές κεφαλαλγίες που προκαλούνται από διαστολή ή συστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Οι φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τις ημικρανίες και μετρήθηκαν με αξονικό τομογράφο παρατηρούνται περισσότερο στις μήνιγγες. Οι μήνιγγες είναι τρεις μεμβράνες -η σκληρή, η αραχνοειδής και ένα εσωτερικό στρώμα μεμβράνης το οποίο ονομάζεται χοριοειδής μεμβράνη, και που διαχωρίζεται από τις άλλες δύο με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτές οι μεμβράνες περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι η φλεγμονή στις μήνιγγες που προκαλεί τον πόνο στις ημικρανίες, αλλά μια ανώμαλη νευρική λειτουργία. Η διέγερση του τριδύμου νεύρου το οποίο πηγαίνει από τον εγκέφαλο προς την κεφαλή και το πρόσωπο, φαίνεται να πυροδοτεί την παραγωγή ουσιών γνωστών σαν πεπτίδια καλσιτονίνης από τον θυρεοειδή αδένα, οι οποίες πέραν της μείωσης του ασβεστίου (Ca) στο αίμα, στέλνουν και μηνύματα στους υποδοχείς του πόνου στις μήνιγγες.

Πολλές φορές η ημικρανία μπορεί να φανεί σαν μηνιγγίτιδα, και αυτό γιατί τα συμπτώματα τους είναι τα ίδια, με διαφορά ότι η μηνιγγίτιδα προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.

Η συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας μπορεί να ποικίλει αλλά πολλές φορές εμφανίζεται στα μέλη μια οικογένειας. Ένας παράγοντας που μπορεί να εξηγεί την συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών στις γυναίκες είναι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που προσβάλλονται από ημικρανίες συχνότερα κατά το διάστημα της έμμηνου ρύσης, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά.

Ημικρανίες εμφανίζονται συχνά σε άτομα ηλικίας από 20-35 ετών ενώ η συχνότητα εμφάνισης τους φαίνεται να μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από ημικρανίες, αλλά σε αυτά ο πόνος δείχνει να είναι περισσότερο διάχυτος παρά εντοπισμένος. Στην παιδική ηλικία οι ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν ως κολικοί, σαν περιοδικοί ανώμαλοι πόνοι, εμετοί, ζάλη και σοβαρής μορφής ναυτία, και όχι ως κεφαλαλγίες.

Στάδια ημικρανίας

  1. Μια ημέρα πριν την έναρξη της κεφαλαλγίας, μπορεί να υπάρχουν εμφανείς αλλαγές στην διάθεση, διαταραχές μνήμης, διαταραχή σε μία ή και στις πέντε αισθήσεις ή και προβλήματα ομιλίας.
  2. Ακριβώς πριν αρχίσει η κεφαλαλγία πολλοί άνθρωποι βλέπουν στιγμιαίες λάμψεις και σχέδια φωτός ή/και νιώθουν μούδιασμα στα χέρια και στο στόμα. Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται αύρα και μοιάζει πολύ με τις αύρες που επηρεάζουν πολλά άτομα με επιληψία πριν την εμφάνισης της επιληπτικής κρίσης. Η ημικρανία της οποίας προηγείται η εμφάνιση αύρας θεωρείται κλασική ημικρανία, ενώ οι υπόλοιπες θεωρούνται κοινές.
  3. Ο πονοκέφαλος ξεκινάει με δυνατό παλλόμενο πόνο. Μπορεί να εμφανιστεί στην μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος επίσης μπορεί να μετακινείται μεταξύ των δύο πλευρών του κεφαλιού. Συχνά εμφανίζεται ταυτόχρονη ναυτία μαζί με ευαισθησία στον αυχένα και το δέρμα της κεφαλής. Τα μάτια μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και το άτομο μπορεί να ακινητοποιηθεί από τον πόνο.
  4. Ο πονοκέφαλος αποδυναμώνει, η ναυτία όμως μπορεί να παραμείνει για λίγο.
  5. Το άτομο νιώθει κουρασμένο και είναι ληθαργικό επιθυμώντας μόνο να κοιμηθεί.

Γιατί έχουμε ημικρανίες

Παράγοντες όπως οι αλλεργίες, δυσκοιλιότητα, άγχους, δυσλειτουργία του ήπατος, έλλειψη ή κατάχρηση ύπνου, μεταβολές διάθεσης, ορμονικές διαταραχές, το εκτυφλωτικό φως, τα φώτα που αναβοσβήνουν, η έλλειψη άσκησης και αλλαγές στην βαρομετρική πίεση (αύξηση υψόμετρου) φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση ημικρανίας.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται επίσης με τις ημικρανίες, ενώ όσο χαμηλότερο είναι το σάκχαρο του αίματος, τόσο πιο έντονος είναι ο πόνος στο κεφάλι.

Γενετικοί παράγοντες, χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο η φτωχή σε ιχνοστοιχεία διατροφή και η υπερκαταναλώση παυσίπονων φαίνεται να είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνισης κεφαλαλγίας.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος;

Μόνο και μόνο επειδή μια κεφαλαλγία είναι πολύ επώδυνη, δεν σημαίνει ότι είναι ημικρανία. Οι ημικρανίες έχουν ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από τους άλλους τύπους κεφαλαλγίας. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε πράγματι ημικρανία ή κάποια άλλη μορφή πονοκεφάλου.

Χαρακτηριστηκά Ημικρανία Κεφαλαλγία τάσης Αθρεοιστική κεφαλαλγία
Σημείο πόνου Στη μια ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού Και στις δύο πλευρές της κεφαλής Στη μία πλευρά της κεφαλή
 Διάρκεια του πόνου 4-72 ώρες 2 ώρες-2 ημέρες 30-90 λεπτά ανά επισόδιο, αλλά τα επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές μέσα στην ημέρα
Ισχύς του πόνου Υνήθως ισχυρός αλλά ενδεχομένως και ήπιος Ήπιος ή μέτριος Πολύ ισχυρός
Συνοδεύεται με ευαισθησία στο φώς,τους ήχους και της οσμές καθώς και ναυτία Συνήθως Όχι Όχι
Συνοδεύεται από ερυθρότητα οφθαλμών ή ρινική καταρροή Ορισμένες φορές Όχι Όχι

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content