FEEDCities project

FEEDCities project

FEEDCities project

Η FEEDCities είναι μια συνεχιζόμενη μελέτη που περιγράφει τα αστικά περιβάλλοντα τροφίμων των πόλεων της Κεντρικής Ασίας, της Καυκασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτές οι πόλεις (και οι χώρες) έχουν τις αγορές του δρόμου και άλλους ιστότοπους αυτόματης πώλησης που έχουν μοναδικό και σημαντικό ρόλο στην διατροφική τους κουλτούρα . Αυτές οι περιοχές πώλησης προσφέρουν μια ποικιλία από θρεπτικά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, οι ανθυγιεινές διατροφές καθίστανται ένας όλο και πιο επείγων παράγοντας κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, και τα τρόφιμα που είναι πιθανώς υψηλά σε trans-λιπαρά οξέα και νάτριο (αλάτι) γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα. Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία συνδέουν την πρόσληψη trans-λιπαρών οξέων σε στεφανιαία νόσο, ενώ η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα του εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σκοπός της μελέτης είναι να περιγράψει τους τόπους πώλησης (συμπεριλαμβανομένων των αγορών τροφίμων, περίπτερα και πωλητές δρόμων) που πωλούν τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση σε αστικές περιοχές και να τεκμηριώσουν τα είδη διατροφής που είναι συνήθως διαθέσιμα. Αξιολογεί επίσης τα trans-λιπαρά οξέα και την περιεκτικότητα σε νάτριο αυτών των τροφίμων – τόσο σπιτικά όσο και βιομηχανικά επεξεργασμένα – με βάση εργαστηριακές αναλύσεις σε τοπικά δείγματα τροφίμων.

Επιδιώκεται να καλυφθεί ένα κενό, δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική σύνθεση των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων από αγορές και άλλες περιοχές πώλησης στο ανατολικό τμήμα της περιφέρειας ΠΟΥ / Ευρώπης.

Στόχοι της εργασίας στον τομέα

Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σε χώρες της περιοχής της Κεντρικής Ασίας οι κοινώς διαθέσιμες σπιτικές τροφές περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους ψωμιού (πχ lavash, lepyoshka), αλμυρές αρτοσκευάσματα (π. Χ. Piroshky, chebureki) και σούπες. Παραδοσιακά τρόφιμα που είναι τυπικά στην περιοχή είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα, όπως ένα μαντίλι στο Κιργιζιστάν (ζυμαρικά κρέατος ή λαχανικών) και samsi στο Τατζικιστάν (ψητές πίτες κρέατος, μαγειρεμένες σε tandoor). Βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης συνήθως διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, κέικ και πατατάκια.

Τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, των γλυκών ψημένων προϊόντων και των κράκερς, ήταν τα πιο κοινά διαθέσιμα τρόφιμα στο Κισινάου. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι τα σπιτικά τρόφιμα, όπως τα γλυκά αρτοσκευάσματα (π.χ., το πεκτένινο) και τα κεμπάπ (shwarma) είναι επίσης κοινά.

Επόμενα βήματα

Η ΠΟΥ / Ευρώπη θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη μελέτη αυτή σε τουλάχιστον 4 άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της ΠΟΥ κατά τη διάρκεια του 2016 και στις αρχές του 2017. Καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων είναι διαθέσιμα, η ΠΟΥ θα συνεργαστεί με τις χώρες για να ερμηνεύσει τα ευρήματα και να αναπτύξει την κατάλληλη απάντηση.

Δείτε στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=R1msLng6hcM

Βιβλιογραφία

http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/urban-health/news/news/2016/09/feedcities-project-studying-urban-food-environments

Leave a Reply

Your email address will not be published.