Μήλο: θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Μήλο: θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες
Μήλο: θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες

Μήλο: θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες

Ευεργετικές ιδιότητες του μήλου

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά δύο μήλα μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό τονωτικό για την καρδιά και το κυκλοφορικό.Τα μήλα είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών, η οποία βοηθάει το σώμα να αποβάλει την χοληστερόλη και προστατεύει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Έρευνες σε Γαλλία, Ιταλία και Ιρλανδία έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2 μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει αισθητά τα επίπεδα χοληστερόλης μέχρι και κατά 10%.

Τα βαριά μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, που μπορεί να βρίσκονται σε κάποιες τροφές, προσκολλώνται στην πηκτίνη του μήλου βοηθώντας έτσι στην αποβολή τους από το σώμα μας.

Το μηλικό και τρυγικό οξύ που περιέχεται στα μήλα είναι ουσίες που βοηθούν στην πέψη των πολύ λιπαρών (δηλαδή και παχυντικών) τροφών, ενώ η βιταμίνη C των μήλων βοηθάει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Από παλιά τα μήλα χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών. Τριμμένο μήλο το οποίο το αφήνουμε να γίνει καφέ και το ανακατεύουμε με λίγο μέλι μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις διάρροιας.

Η δίαιτα BRAT στην οποία γίνεται αποκλειστική κατανάλωση μήλων, μπανάνας, ρυζιού και φρυγανιές δείχνει να είναι αποτελεσματική για την διάρροια επίσης.

Μήλο και παθήσεις

Άλλες παθήσεις στις οποίες μπορεί η κατανάλωση μήλου να βοηθήσει (λόγο των διαλυτών φυτικών ινών του) είναι οι:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Αρθρίτιδα
  • Ρευματισμούς
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Κολίτιδα και
  • Γαστρεντερίτιδα

Το άρωμα των μήλων δείχνει να βοηθάει στην μείωση της πίεσης, ενώ τέλος η φρουκτόζη, που είναι ένα απλό σάκχαρο και είναι το κύριο ζάκχαρο που περιέχεται στα μήλα, διασπάται αργά και έτσι βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος

Bibliography

Straten, M. V. (1999). The healthy food directory. East Sussex: The Ivy press limited.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content