Συνταγή: Άνθρωπος! Ποια είναι τα κύρια συστατικά της δημιουργίας

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Συνταγή: Άνθρωπος! Ποια είναι τα κύρια συστατικά της δημιουργίας
Συνταγή: Άνθρωπος! Ποια είναι τα κύρια συστατικά της δημιουργίας

Συνταγή: Άνθρωπος! Ποια είναι τα κύρια συστατικά της δημιουργίας

Σύσταση του ανθρώπινου σώματος

Ιστοί του ανθρώπινου σώματος

Οι ιστοί από τους οποίους απαρτίζεται το ανθρώπινο σώμα επιτελούν ζωτικής σημασίας
λειτουργίες και όπως είναι ευνόητογ η ποσοτική αλλά και ποιοτική τους σύσταση επηρεάζουν την ικανότητα τους να ανταπεξέρχονται στις εκάστοτε απαιτήσεις του κάθε οργανισμού.
Αν και ο κάθε ιστός είναι εξειδικευμένος ως προς τις λειτουργίες που επιτελεί, αλλαγές στην σύσταση ενός ιστού μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές και στις λειτουργίες των άλλων ιστών του σώματος, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ των ιστών που συμβαίνει στους σύνθετους οργανισμούς, όπως είναι ο ανθρώπινος.
Η ανάλυση της σύστασης του σώματος γίνεται σε περισσότερα από ένα επίπεδα, ωστόσο
ο ποσοτικός και κατά περιπτώσεις ο ποιοτικός προσδιορισμός του μυϊκού ιστού, του λιπώδους και του οστίτη ιστού είναι το κύριο στοιχείο μελέτης στην επιστήμη της διατροφής.
Η σημασία του προσδιορισμού και της μελέτης των τριών αυτών ιστών,
οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα και η αναλογία τους στο ανθρώπινο σώμα έχουν άμεση σχέση με την διατήρηση της καλής υγείας και την ποιότητα ζωής, ενώ οι ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές της σύστασης τους συνδέονται με την εμφάνιση και την κλινική πορεία ορισμένων νόσων.

Λιπώδης ιστός

Η λιπώδης μάζα του ανθρώπινου σώματος εμφανίζεται με δύο μορφές λίπους,
το αποθηκευτικό λίπος και το απαραίτητο λίπος.
Το απαραίτητο λίπος είναι εκείνο που όπως το λέει και η ονομασία του είναι απαραίτητο για την λειτουργία ορισμένων δομών του σώματος όπως ο εγκέφαλος, ο μυελός των οστών, ο νευρικός ιστός, ή ως λειτουργικό αλλά και δομικό συστατικό των κυττάρων αφού είναι κύριο υλικό των κυτταρικών μεμβρανών (περιλαμβάνει τα
φωσφολιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και άλλα λιποειδή όπως η σφιγγομυελίνη).
Σύμφωνα μάλιστα με το θεωρητικό μοντέλο του Bahnke (1959) το απαραίτητο λίπος του
ενήλικα άντρα αποτελεί περίπου το 3% του σωματικού του βάρους, ενώ για την ενήλικη γυναίκα το 9-12% του βάρους της , το οποίο εμφανίζεται 
αυξημένο σε σχέση με αυτό του αρσενικού φύλου, λόγω του ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το ειδικό για το φύλο λίπος .
Το ειδικό για το φύλο λίπος στις γυναίκες βρίσκεται στην περιοχή του
στήθους, του ισχίου και των μηρών και σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες καθώς και με αναπαραγωγικές διαδικασίες .

Το αποθηκευτικό λίπος στον αντίποδα κατανέμεται κυρίως στα υποδόρια, σπλαχνικά και στα εσωτερικά διαμερίσματα ενώ η ποσότητα του αντικατοπτρίζει το πλεόνασμα ενέργειας που διαθέτει ο οργανισμός, ενώ παρέχει θερμική μόνωση στον οργανισμό και μηχανική προστασία των οργάνων του από κραδασμούς και τραυματισμούς.
Ο λιπώδης ιστός είναι η κύρια περιοχή του σώματος για την αποθήκευση λίπους σε
υγιής ενήλικες και είναι ο ιστός που περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα αποθηκευτικού και ειδικού για το φύλο λίπους. Αποτελεί επιπλέον και μια μορφή συνδετικού ιστού στον οποίο περιλαμβάνονται τα λιποκύτταρα , οι φλέβες και διάφορα δομικά στοιχεία (κυρίως ίνες συνδετικού ιστού), ενώ η χημική του σύσταση είναι κατά προσέγγιση 83% λίπος, 15% νερό και 2% πρωτεΐνη. Διαχωρίζεται σε δύο τύπους οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ώς προς τις λειτουργίες και την ποσότητα τους, τον φαιό και τον λευκό λιπώδη ιστό.
Ο φαιός λιπώδης ιστός εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα βρέφη ενώ στους
ενήλικες βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες, και οι λειτουργίες του, όπως δείχνουν ερευνητικές προσεγγίσεις, συμβάλουν στην διαδικασίας της θερμογένεσης σε καταστάσεις προσαρμογής στο κρύο, δηλαδή λειτουργεί σαν ομοιοστατικός μηχανισμός του σώματος.
Ο λευκός λιπώδης ιστός αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του λιπώδη ιστού σε παιδιά αλλά και στους ενήλικες, και συναντάται σχεδόν σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Η κύρια λειτουργία του είναι αποθηκευτική, τόσο ενέργειας με την μορφή τρι-γλυκεριδίων όσο και λιποδιαλυτών βιταμινών.
Ο λιπώδης ιστός, πέραν όλων των παραπάνω λειτουργιών του μπορεί και εκκρίνει βιολογικά ενεργές ουσίες (λεπτίνη, αντιπονεκτίνη, ρεζιστίνη , PAI-1, TNF-α) οι οποίες λειτουργούν και σαν ρυθμιστές πρόσληψης τροφής, επηρεάζουν την δράση κύριων ορμονών, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του λιπώδους ιστού και συμβάλουν στην έκφραση παραγόντων που είναι ενδεικτική για κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Μυϊκός ιστός

Ο μυϊκός ιστός είναι ο μεγαλύτερος σε μάζα ιστός στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί το 45% του ανδρικού βάρους και το 36% στις γυναίκες.
Οι κατηγορίες του μυϊκού ιστού είναι τρεις:
1. Ο σκελετικός
2. Ο λείος και
3. Ο καρδιακός ιστός
Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται κυρίως από 75% νερό, 20% πρωτεΐνη και το υπόλοιπο
5% περίπου αποτελείται από ανόργανα άλατα, ιόντα καλίου, νατρίου, χλωρίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου , ενδομυϊκά τρι-γλυκερίδια και γλυκογόνο. Τα σκελετικά μυϊκά κύτταρα αποτελούν την βασική δομική μονάδα των σκελετικών μυών και ονομάζονται μυϊκές ίνες οι οποίες με την σειρά τους αποτελούνται από μερικά εκατοντάδες μυοϊνίδια τα οποία μάλιστα ευθύνονται για την λειτουργία της μυϊκής συστολής.

Ο λείος μυϊκός ιστός αποτελείται από ίνες με μικρότερη διάμετρο και μήκος από αυτές του σκελετικού. Χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη των γραμμώσεων που παρατηρείται στις ίνες του σκελετικού και καρδιακού ιστού και ότι νερώνονται από νεύρα αυτόνομης κατηγορίας. Οι μύες του ακτινωτού μυός του ματιού, οι ανορθωτήρες μύες των τριχών και σπλαχνικοί μύες που εμφανίζονται στα περισσότερα όργανα, είναι μερικά παραδείγματα αυτού του τύπου μυϊκού ιστού.
Ο τρίτος τύπος μυϊκού ιστού, ο καρδιακός, αποτελεί μια μορφή γραμμωτού μυός. Τα
μυοϊνίδια του είναι σχεδόν ίδια με αυτα των σκελετικών μυών. Ωστόσο η διαφορά τους με τους σκελετικούς μύες είναι ότι δεν βρίσκεται κάτω από τον εκούσιο έλεγχο μας, καθώς η συστολή του ελέγχεται απο το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενώ μπορεί να επιρεαστεί και απο διάφορες ορμόνες.

Οστίτης ιστός

Τα οστά αποτελούνται από τον στερεότερο τύπο συνδετικού ιστού του ανθρώπινου
σώματος που λέγεται οστίτης ιστός. Αποτελεί περίπου το 12-15% του σωματικού βάρους στους ενήλικες άντρες και γυναίκες.

Οι κυριότερες λειτουργίες των οστών είναι:
• Παροχή μηχανικής στήριξης
• Προστασία των ευαίσθητων ανατομικών δομών
• μεταβολική αποθήκη των μεταλλικών αλάτων
• συμμετοχή στην ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και του φωσφόρου
• συμμετοχή στην ρύθμιση της οστεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ

Μανιός, Γ. (2006) Διατροφική Αξιολόγηση: Διαιτολογικό & Ιατρικό Ιστορικό, Σωματομετρικοί, κλινικοί & Βιοχημικοί Δείκτες, Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content