Δίαιτα πλούσια σε προβιοτικά

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Δίαιτα πλούσια σε προβιοτικά
Δίαιτα πλούσια σε προβιοτικά

Δίαιτα πλούσια σε προβιοτικά

Διατροφή και προβιοτικά

Εκτός από τα γονίδια, το περιβάλλον και τη χρήση φαρμάκων, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των ειδών και της ποσότητας των μικροβίων που ζουν στο παχύ έντερο.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες επηρεάζει ιδιαίτερα τον τύπο και την ποσότητα των προβιοτικών του εντέρου. Οι φυτικές ίνες διασπώνται και ζυμώνονται μόνο από ένζυμα που παράγουν κάποια προβιοτικά. Αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου (SCFA), αυτά μειώνουν το pH του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του καθορίζει τον τύπο της μικροχλωρίδας που θα επιβιώσει σε αυτό το όξινο περιβάλλον. Το χαμηλό pH περιορίζει την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων βακτηρίων όπως το Clostridium difficile. Οι έρευνες λένε ότι τα λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου προκαλούν διέγερση της δραστηριότητας των ανοσοκυττάρων, προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο του εντέρου, ενώ βοηθούν στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

Τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις φυτικές ίνες ονομάζονται καμιά φορά και πρεβιοτικά επειδή δρούν ως τροφή για την εντερική μικροβιακή μας χλωρίδα.

Τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες είναι : σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα, σπαράγγια, αγκινάρες, πράσινη πικραλίδα, μπανάνες και φύκια.

Γενικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι είναι όλες καλές πηγές πρεβιοτικών ινών.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Οι τρόποι για να πάρεις περισσότερα προβιοτικά βακτήρια είναι είτε από την διατροφή σου είτε από συμπληρώματα διατροφής.

Τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση είναι οι καλύτερες πηγές προβιοτικών.

Οι καλύτερες πηγές μέσω της διατροφής είναι:

  • Το γιαούρτι, συνηθίζω να το περιγράφω ως ζωντανό γιαούρτι, και είναι αυτό που ανεβάζει την θρεπτική τους αξία, μέσω της περιεκτικότητας του σε προβιοτικά. Κοιτάξτε στην συσκευασία να αναγράφεται «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτις»
  • Το Κεφίρ
  • Την μαύρη σοκολάτα
  • Το τσάι Kombucha
  • Το ξινολάχανο
  • Οι μαύρες ελιές
  • Οι πίκλες
  • Τα τυριά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content