Το ψωμί στην δίαιτα μας
Κόψτε το σωστά, 30 γραμμάρια η μερίδα
Ας δούμε όμως μερικά είδη ψωμιού ανά τον κόσμο και την διατροφική τους αξία
Τύπος ψωμιού |
Θερμίδες ανά |
Φυτικές ίνες (σε γρ) |
||
100 γρ |
30 γρ (μερίδα) |
100 γρ |
30 γρ (μερίδα) |
|
Λευκό ψωμί: ραφιναρισμένο αλεύρι με πολλά πρόσθετα. Συχνά ενισχύεται με πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα |
235 |
70,5 |
1,5 |
0,45 |
Μαύρο ψωμί: μερικές φορές έχει λευκό χρώμα αλλά περιέχει λιγότερο ραφιναρισμένο αλεύρι από το λευκό. Μπορεί να ενισχυθεί όπως το λευκό. |
218 |
65,4 |
3,5 |
1,05 |
Ψωμί ολικής άλεσης: παρασκευάζεται από 100% αλεύρι με όλο το πίτουρο, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες του. Περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες σχεδόν όλων των συστατικών, Βιταμίνες Β και Ε, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. |
215 |
64,5 |
5,8 |
1,74 |
Τσαπάτι: κλασικό ινδικό ψωμί. |
328 |
98,4 |
2,5 |
0,75 |
Μπαγκέτα: πολύ νόστιμο με τυρί ή σαλάμι, αλλά φτωχό σε φυτικές ίνες, έχει πολύ αλάτι αλλά και σίδηρο. |
270 |
81 |
1,5 |
0,45 |
Άζυμο ψωμί: παραδοσιακό εβραϊκό άζυμο ψωμί το οποίο συνδέεται με τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα, αλλά πλέον είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο. Δεν έχει σχεδόν καθόλου αλάτι (τα άλλα ψωμιά έχουν περίπου 5%) |
384 |
115,2 |
3 |
0,9 |
Ψωμί με γάλα: μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο αλλά και σε λιπαρά. |
296 |
88,8 |
1,9 |
0,57 |
Πίτα ολικής άλεσης: η παραδοσιακή ελληνική πίτα, με λιγότερο αλάτι, περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο |
265 |
79,5 |
5,2 |
1,56 |
Γερμανικό ψωμί (pumpernickel): παραδοσιακό γερμανικό ψωμί από μείγμα δημητριακών ολικής άλεσης. Περιέχει λίγα λιπαρά, και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και σίδηρο. |
219 |
65,7 |
7,5 |
2,25 |
Ψωμί σίκαλης: παραδοσιακό ψωμί της Ευρώπης, με λίγα λιπαρά, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ψευδάργυρο |
219 |
65,7 |
4,4 |
1,32 |
Ψωμί σόδας: παραδοσιακό ψωμί χωρίς μαγιά από τις περιοχές της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας. Αρχικά το έφτιαχναν με σόδα μαγειρικής και κρεμόριο και το έψναν στην πέτρα |
258 |
77,4 |
2,1 |
0,63 |