Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Μακροζωία του Πλανήτη, είναι τελικά ζήτημα Σωστής Διατροφής και Δίαιτας;

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Μακροζωία του Πλανήτη, είναι τελικά ζήτημα Σωστής Διατροφής και Δίαιτας;
Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Μακροζωία του Πλανήτη, είναι τελικά ζήτημα Σωστής Διατροφής και Δίαιτας;

Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Μακροζωία του Πλανήτη, είναι τελικά ζήτημα Σωστής Διατροφής και Δίαιτας;

Σκέφτομαι και… τρώω

Θέμα πρώτο

Η Γη μας, η Εστία μας…

Όλες οι αξιομνημόνευτες ιστορίες πάντα ξεκινούσαν με τις λέξεις που όλοι μας έχουμε ακούσει και αγαπήσει σαν παιδιά , και που εγώ ακόμα αγαπάω όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνω.

Μια φορά και έναν καιρό, σε χρόνια που εμείς δεν ζήσαμε, και που η φαντασία του ανθρώπου ήταν αυτή που κινούσε τα όνειρα τις βλέψεις και τις πράξεις του, ο άνθρωπος πίστευε σε φανταστικά πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις τα οποία τα ονόμασε Θεούς.

Αρχικά οι Θεοί που κυβερνούσαν στον Ελλαδικό χώρο ήταν οι Τιτάνες, με την γνωστή ιστορία του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του ώσπου η σύζυγος του Ρέα, φάσκιωσε σε μια κουβέρτα μια Πέτρα και του την έδωσε αντί για τον γιο της, τον γνωστό Πατέρα των θεών του Ολύμπου Δία, τον οποίο έστειλε να μεγαλώσει στην Κρήτη μέχρι να έρθει η μέρα να πραγματοποιήσει την αρχαία προφητεία που έλεγε πως την βασιλεία των θεών ο Κρόνος θα την έχανε από τον γιό του.

Η μάχη για την Κυριαρχία των θεών ονομάστηκε Τιτανομαχίες, η μάχη μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου.

Όλα αυτά σας τα λέω για να καταλήξω στην Σημαντικότερη Θεά της τότε εποχής, την Εστία.

Η Εστία λοιπόν, η Θεά της φλόγας, προσωποποίηση του σπιτιού, το σύμβολο της οικίας της οποίας είναι προστάτιδα και κατ’ επέκταση της πιστής και γερά δεμένης οικογένειας, καθώς οι υπόλοιποι Θεοί πολεμούσαν για την κυριαρχία, κρύφτηκε περιμένοντας να τελειώσει ο πόλεμος.

Αν και θεά της φλόγας, η φλόγας της δεν καίει, δεν καταστρέφει αλλά ζεσταίνει, φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους προσφέρει ασφάλεια.

Η σύγχρονη μορφή αυτής της αρχαίας Θεάς θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, ο οίκος μας, το σπίτι μας που μας προσφέρει τροφή, αέρα, νερό στέγη μέσα στο σύμπαν και μας κρατάει ενωμένους.

Η Γή μας, Εστία μας…

Ο άνθρωπος και η σχέση του με το περιβάλλον

Η υπερεκμετάλλευση του ζωικού και φυτικού βασιλείου με την αρχή της βιομηχανικής περιόδου είναι πλέον εμφανής με όλες της τις μορφές, και προς όλα τα πλάσματα που κατοικούν στο σπίτι που φιλοξενείται σήμερα το ανθρώπινο είδος.

Ο αέρας

Ο αέρας πλέον δεν είναι καθαρός, πετάξαμε σε αυτόν απόβλητα από καμινάδες εργοστασίων και μεταφορικών μέσων, τα οποία παράγουν προϊόντα για να γίνει η ζωή του ανθρώπου ευκολότερη.

Σκέψου πόσο παράλογο είναι να μολύνεις τον αέρα με αέρια-απόβλητα, ώστε να παράγεις δοχεία για να συσκευάσεις κάθε μορφής φαγητό, φρούτα, λαχανικά, κρέας, αλεύρι. Τον αέρα που αναπνέεις εσύ αλλά και η ίδια σου η τροφή, γιατί τον ίδιο αέρα αναπνέει το μαρούλι, η μηλιά,  κότα, το ψάρι και ο άνθρωπος.

Το χώμα

Η γη είναι γεμάτη δηλητήρια, τα δέντρα ξεχνάνε τους καρπούς που προσφέρανε κάποτε και βιάζονται να δώσουν γρήγορους καρπούς αφού τους το ζητάμε με την επέμβασή μας στην τροφή τους, το έδαφος τους.

Αυτό που κάποτε ήταν τροφή για το έδαφος, τα ίδια τα φρούτα που έπεφταν και σάπιζαν κάτω απ τα δέντρα, τα φύλλα, τα νεκρά ζώα, τα απομεινάρια από την τροφή ζώων και ανθρώπων πλέον τα στερείται ο έδαφος μας. Παίρνουμε όλο και περισσότερα, ζητάμε η εστία μας να μας προσφέρει τροφή και τα απομεινάρια τα καίμε σε χωματερές μαζί με κάθε λογής πλαστικό και πετρελαιοπαράγωγα, μολύνοντας έτσι τον αέρα, και στερώντας από την γη τις θρεπτικές ουσίες που θα έπαιρνε από την μπανανόφλουδα που εμείς δεν φάγαμε.

Τα βουνά που κάποτε φιλοξενούσαν δέντρα, ζώα φυτά και ανθρώπους έχουν κατασπαραχθεί  από τεράστιες μεταλλικές μηχανές που τις δαγκώνουν για να πάρουν μέταλλα, πετρώματα χώμα και πετρέλαιο, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να χτίσει πολυκατοικίες και να συγκεντρωθεί σε μεγάλες πόλεις, που το μοναδικό πράγμα που έχουν καταφέρει είναι να τον κάνουν πιο πλούσιο, οικονομικά και πολιτισμικά όμως, αλλά και δυστυχισμένο ταυτόχρονα.

Πόσο θλιβερή είναι η εικόνα ενός δαγκωμένου βουνού μέσα από το τζάμι ενός τρένου.

Το νερό

Το νερό, σε αντίθεση με τον αέρα, δέχεται στο περιβάλλον του σήμερα όλων των ειδών  τα υγρά αλλά και στερεά υπολείμματα της βιομηχανικής ζωής. Απόβλητα εργοστασίων, πλαστικά, φυσικά βιολογικά απόβλητα των ανθρώπων, χημικά από την λίπανση του εδάφους, χημικά για την εκτροφή ψαριών, απόβλητα από μηχανοκίνητα σκάφη, ατμοσφαιρικά απόβλητα που διαλύονται στην βροχή και πέφτουν σε χώμα και νερό, και πόσα ακόμα.

Το νερό που πίνουν τα φυτά και τα δέντρα για να ζήσουν, να μας δώσουν τροφή και οξυγόνο. Το νερό που πίνουν τα ζώα για να μπορέσουν να ζήσουν. Το νερό που πίνει ο άνθρωπος ώστε να καθαρίσει το σώμα του από όλα τα βιοχημικά απόβλητα του μεταβολισμού του, που μεταφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες και ορμόνες στους ιστούς μας, που μοιάζει τόσο πολύ με τα ποτάμια της γής.

Αυτό το νερό μολύνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να χρειάζεται φιλτράρισμα και εμφιάλωση ώστε να γίνει πόσιμο για τον άνθρωπο και να μην είναι δηλητήριο.

Εμφιάλωση σε μπουκάλια, πλαστικά, κι άλλα απόβλητα για το νερό τον αέρα και το έδαφος.

Για να τα δούμε όμως σαν σύνοψη όλα μαζί.

Ο αέρας που αναπνέουμε εμείς και η τροφή μας δεν είναι πλέον καθαρός. Ο αέρας μέσα από τον οποία περνάει η βροχή  για να πέσει στην γη, μια διαδικασία η οποία είναι ένα φυσικό φιλτράρισμα του νερού είναι μολυσμένος.

Το έδαφος που κατοικούμε εμείς, το έδαφος που τρέφει τα δάση και τα φυτά της εστίας μας, που τρέφει τον άνθρωπο με φρούτα, λαχανικά, καρπούς, ρίζες, βότανα, που τρέφει τα ζώα που ο άνθρωπος καταναλώνει για τροφή στερείται θρεπτικών συστατικών και καταπατάται με βιαιότητα.

Το νερό που μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους εδάφους σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς είναι μολυσμένο από κάθε λογής πλαστικό, και χημικό δηλητήριο.

Η καθαρότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι καταπατημένη

Το έδαφος που πατάμε και τρέφει όλα τα πλάσματα που ζουν στο σπίτι μας είναι μολυσμένο

Το νερό που φέρνει σε επαφή όλα τα πλάσματα της εστίας μας, μεταφέροντας θρεπτικές ουσίες από το ένα στο άλλο είναι μολυσμένο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία μας…

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές μετρήσεις του 2016, οι 10 πρώτες αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:

  • Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, από κακή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, τα ποτάμια του σώματος μας.
  • Εγκεφαλικό, το οποίο είναι επίσης αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του αγγειακού μας συστήματος
  • Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, πάθηση των πνευμόνων οι οποίοι είναι η είσοδος οξυγόνου στο σώμα μας καθώς και το φίλτρο μεταξύ αέρα και αίματος
  • Μολύνσεις του κατώτατου αναπνευστικού, δεν το ξαναγράφω!
  • Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, που οφείλεται σε δυσλειτουργίες των εγκεφαλικών συνάψεων και γενικότερα της εγκεφαλικής λειτουργίας, δεν σας θυμίζει λίγο τις ρίζες των δέντρων που βρίσκονται σε περιβάλλον φτωχό από θρεπτικά συστατικά και ατροφούν, ή σε χώμα με χημικά που ζητάνε γρήγορη εργασία και έτσι παθαίνουν υπερκόπωση;
  • Καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων (όλα συνδέονται με το αναπνευστικό), από πόσα τοξικά αέρια να μας προστατεύσουν και οι πνεύμονες μας, και πόσο να αντέξουν;
  • Σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία είναι νόσος η οποία με την σειρά της δίνει θέση σε άλλες παθήσεις. Καταστρέφουμε το περιβάλλον γιατί θέλουμε να «τρώμε» όσο πιο πολύ μπορούμε, και εντέλει νοσούμε και εμείς και το περιβάλλον γύρο μας. Η απληστία έχει απεδείχθη πως δεν βοηθάει κανέναν εξάλλου.
  • Αυτοκινητιστικά ατυχήματα, έχουμε ήδη αναφερθεί όμως στην κακή εγκεφαλική λειτουργία που έχουν πολλοί.
  • Διαρροϊκές παθήσεις, δηλαδή δυσλειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, του εντέρου μας, δηλαδή του δεύτερου εγκεφάλου που έχουμε στο σώμα μας, το δεύτερο φίλτρο του οργανισμού που αφήνει να μπουν στο αίμα θρεπτικά συστατικά και τα υπόλοιπα τα οδηγεί έξω από αυτό.
  • Η φυματίωση, μια μολυσματική ασθένεια των πνευμόνων

Και τελικά, μετά από όλα αυτά που διάβασες, η δίαιτα σου επηρεάζει την ζωή σου;

Το τι θα φας;
Πόσο θα φας;
Που θα το φας;
Που θα πετάξεις τα απομεινάρια της τροφής σου;
Θα είναι συσκευασμένο αυτό που θα φας;

 

Τις σκέψεις μου για όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα τις μοιραστώ μαζί με εσάς στο επόμενο «Σκέφτομαι και… τρώω», εντός των επόμενων ημερών.

Αν σας άρεσε αυτή η δράση και προσπάθεια στείλτε μου τα σχόλια σας, και ίσως και τις σκέψεις σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@healthplusone.gr ή στην σελίδα μου στο facebook: Health Plus One – Διαιτολογικό γραφείο Πατενταλάκης Ηλίας

Ότι επιθυμείτε θα μπορούσα να το δημοσιεύσω με την συγκατάθεση σας!

Σκέφτομαι και προβληματίζομαι, ώστε να μπορούμε να υπάρχουμε όλοι στην Εστία μας, γύρο από την φωτιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content