Ιπποκράτης ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Ιπποκράτης ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής
Ιπποκράτης ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής

Ιπποκράτης ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής

Κατά τον Ιπποκράτη

Σας παραθέτω λίγα λόγια γραμμένα μερικούς αιώνες πριν από τον γνωστό ως “πατέρα της ιατρικής”. Όπως αναφέρει η σωστές διατροφικές επιλογές είναι βασικό συστατικό για την “συνταγή της υγείας”.

Διαφοροποιεί τον τρόπο διατροφής των ατόμων που νοσούν από τα υγιή άτομα, ενώ τονίζει την ανάγκη έρευνας και ανακάλυψης της δράσης των τροφών πάνω στην ασθένεια ώστε να δοθούν “καλύτερες εναλλακτικές λύσεις” στους ανθρώπους που ασθενούν (σωματική κατάσταση που οφείλεται στην διαταραχή της ομοιόστασης του ανθρώπινου σώματος) ή νοσούν (παθολογική κατάσταση με κλινικά συμπτώματα και σημεία που επηρεάζουν το σωματική ή/και την ψυχική κατάσταση του ατόμου).

Ακόμα τονίζει την δυναμικότητα που έχουν οι διατροφικές συνήθειες να διαφοροποιούνταιανάλογα με τις ανάγκες και την γνώση του ανθρώπου, αλλά και από τον τόπο και τον χρόνο τον οποίο ζει.

 

Η Ιατρική επιστήμη δεν θα είχε ανακαλυφθεί ποτέ , ούτε θα είχαν γίνει ποτέ ιατρικές έρευνες (κι αυτό γιατί δεν θα χρησίμευε σε τίποτα), αν οι άρρωστοι άνθρωποι ζούσαν και διατρέφονταν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι υγιείς και αν δεν είχαν άλλες καλύτερες εναλλακτικές  λύσεις.

“Οι άρρωστοι άνθρωποι δεν ωφελούνταν με τη δίαιτα των υγιών.”

Γεγονός παραμένει ότι η αναζήτηση και ανακάλυψη  της ιατρικής , οφείλεται στην ανάγκη, επειδή οι άρρωστοι, όπως και σήμερα, δεν ωφελούνταν με τη δίαιτα των υγιών. Για να προχωρήσω ακόμα περισσότερο, θα πω ότι ούτε ο τρόπος  διαβίωσης και διατροφής, που έχουν τώρα οι υγιείς, θα είχε ανακαλυφθεί, αν ο άνθρωπος είχε αρκεστεί στον τρόπο ζωής και διατροφής των βοδιών, των αλόγων και όλων των άλλων ζώων, αν είχε αρκεστεί για παράδειγμα στα φυτικά προϊόντα, καρπούς, θάμνους και χόρτα.

Ασθένειες και διατροφή

Τα ζώα τρέφονται με αυτά, ζουν και αναπτύσσονται  χωρίς πόνο και δεν χρειάζονται άλλον τρόπο ζωής.

“Ο άνθρωπος υπέφερε πολύ, όταν ζούσε με τον πρωτόγονο τρόπο, και το ίδιο θα υπέφερε και τώρα, αν εξακολουθούσε να ζει έτσι”

Ωστόσο πιστεύω ο άνθρωπος έτσι ζούσε στην αρχή. Ο σημερινός τρόπος ζωής πέρασε από μεγάλα χρονικά διαστήματα ανακαλύψεων και επεξεργασίας.
Ο άνθρωπος υπέφερε πολύ, όταν ζούσε με τον πρωτόγονο τρόπο, όταν έτρωγε ωμές και ασυγκέραστες τροφές που περιείχαν ισχυρές δυνάμεις, και το ίδιο θα υπέφερε και τώρα, αν εξακολουθούσε να ζει έτσι: θα προσβαλλόταν από ασθένειες και πόνους που θα προκαλούσαν γρήγορα τον θάνατο.

Αρχικά ίσως υπέφερε λιγότερο, επειδή είχε προσαρμοστεί σ’ εκείνο τον τρόπο ζωής, και τότε όμως υπέφερε πολύ. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όσοι είχαν ασθενέστερη κράση, φυσικά πέθαιναν, ενώ οι ισχυρότεροι ζούσαν περισσότερο όπως ακριβώς τώρα ορισμένοι άνθρωποι αντέχουν αποτελεσματικότερα στις βαριές τροφές, ενώ άλλοι υποφέρουν.

Η αρχή της αξατομικευμένης διατροφής

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι ο παλαιότερο άνθρωπος αναζήτησε τροφή που να εναρμονίζεται καλύτερα με τον οργανισμό του , κι έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Έτσι επεξεργάστηκε το σιτάρι, το μούσκεψε, το ξεφλούδισε, το άλεσε, το κοσκίνισε, το ζύμωσε το έψησε και έφτιαξε το ψωμί, το ίδιο έκανε και με το κριθάρι.


Πειραματίστηκε με τις τροφές, τις έβρασε, τις έψησε, τις ανακάτεψε, συνδύασε τα ισχυρά και αμιγή συστατικά με τα ασθενέστερα ώστε να τα προσαρμόσει στον ανθρώπινο οργανισμό πάντοτε με γνώμονα την σκέψη ότι οι βαριές τροφές, που δεν μπορούσαν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, προκαλούσαν πόνο αρρώστια και θάνατο, ενώ οι άλλες συντελούσαν στην διατροφή, την ανάπτυξη και την υγεία του.

Ποιο όνομα λοιπόν ταιριάζει καλύτερα, σε αυτήν την ανακάλυψη και την έρευνα από την ιατρική, αφού επινοήθηκε για την υγεία, την διατροφή και την σωτηρία του ανθρώπου, μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής που προηγουμένως του προκαλούσε πόνο, αρρώστια και θάνατο?

Τέλος θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο με ένα χωρίο από την επιστολή που έστειλε ο Βίκτορ Ουγκό στον εκδότη της ιταλικής έκδοσης των “Αθλίων”, Νταέλι (Μιλάνο) Γράφει:
“Ενεργώντας με την δύναμη που διαθέτω, υποφέρω όσο και η ανθρωπότητα ολόκληρη και προσπαθώ να την ανακουφίσω, έχοντας βοηθό σ’ αυτό το έργο τις μικρές ικανότητες ενός ανθρώπου και φωνάζοντας σε όλους:
– Βοηθήστε με”

Leave a Reply

Your email address will not be published.