Καρπούζι και πεπόνι, ποια τα θρεπτικά συστατικά τους;

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Καρπούζι και πεπόνι, ποια τα θρεπτικά συστατικά τους;
Καρπούζι και πεπόνι, ποια τα θρεπτικά συστατικά τους;

Καρπούζι και πεπόνι, ποια τα θρεπτικά συστατικά τους;

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τα καλοκαιρινά φρούτα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες

Το καλοκαίρι πλέον έχει μπει για τα καλά. Η ζέστη έχει αρχίσει να μας δημιουργεί όνειρα για βουτιές στις παραλίες, ενώ οι μέρες είναι μεγάλες πλέον επιτρέποντας μας να κάνουμε βόλτες με ποδήλατα ή με τα πόδια μέχρι και λίγο μετά τις εννιά το βράδυ.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα η ζέστη του καλοκαιριού μου θυμίζει και κάτι ακόμα. Τις μεγάλες απώλειες νερού μέσω της σωματικής εφίδρωσης. Και πώς να μην ιδρώσεις όταν πλέον έχουμε θερμοκρασίες που μερικές φορές ακουμπάνε τους 37 βαθμούς Κελσίου;

Αυτή η συνθήκη δημιουργεί την ανάγκη στο σώμα μας να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει, και αν και το νερό είναι η καλύτερη λύση, το καλοκαίρι αυτό μπορεί να γίνει και με δύο φρούτα που όλοι αγαπάμε πολύ, και προσωπικά μου προσφέρουν και αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.

Εκτός όμως από την προσφορά τους στην ενυδάτωση μας, έχουν και υψηλή διατροφική αξία (σαν φρούτα που είναι και αυτά!)

Ας δούμε μερικά πράγματα γι αυτούς τους “βάρδους παιδικών αναμνήσεων”, γι αυτά τα αγαπημένα μας φρούτα!

Τα φρούτα του καλοκαιριού

πολλά φρούτα μπορεί να καταναλώσουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά κακά τα ψέματα κάνεις δίαιτα ή όχι, στην διατροφή του καλοκαιριού δύο είναι οι πρωταγωνιστές, στο σπίτι αλλά και στην παραλία….

Καρπούζι και πεπόνι

Τα πεπόνια και τα καρπούζια ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών με τα αγγούρια, τις κολοκύθες, τα κολοκυθάκια, και τις νεροκολοκύθες.

Καλλιεργούνται στην Ασία από την αρχαιότητα και ήταν το αγαπημένο φρούτο των Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων.

Οι πρώτοι που το καλλιέργησαν στην Ευρώπη ήταν οι Γάλλοι και χρησιμοποιούνται από τους βοτανοθεραπευτές από τον δέκατο έκτο αιώνα.

Το δροσιστικό καρπούζι χρησιμοποιείται από παλιά για θεραπευτικούς σκοπούς, και καλλιεργήθηκε αρχικά στην Ινδονησία και την Αφρική. Πίστευαν ότι οι σπόροι του καταπολεμούν τους ταινιοσκώλικες και την ουρολοίμωξη.

Τα καρπούζια και τα πεπόνια είναι δροσιστικά και νόστιμα, ιδανικά για την ζέστη, και μια μεγάλη φέτα καρπουζιού δροσίζει πολύ περισσότερο από ότι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό.

Το καρπούζι – ή το αφέψημα που παρασκευάζεται από σπόρους καρπουζιού τους οποίους σιγοβράζουμε για 30 λεπτά – προτείνεται στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσικό φάρμακο για προβλήματα στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Όλες οι μορφές αυτών των φρούτων διεγείρουν τα νεφρά και είναι ήπια καθαρτικά, κατάλληλα για όσους υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα ή δυσκοιλιότητα

Ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού

  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τον από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Περιέχει σημαντικές ποσότητες αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι από τα εγκεφαλικά επεισόδια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού που οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες για ευπαθείς ομάδες ανθρώπων.

Ευεργετικές ιδιότητες του καρπουζιού

  • Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α
  • Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, συστατικό που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κι έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.
  • Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και βοηθάει την καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Bibliography

Straten, M. V. (1999). The healthy food directory. East Sussex: The Ivy press limited.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content