Λεμφικό σύστημα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Λεμφικό σύστημα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται
Λεμφικό σύστημα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται

Λεμφικό σύστημα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται

Η λειτουργία του λεμφικού συστήματος

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ανοσίας είναι το λεμφικό σύστημα.

Αυτό συντελείται από είναι ένα σύστημα οργάνων (που περιλαμβάνει τον σπλήνα, τον θύμο αδένα, τις αμυγδαλές και τους λεμφαδένες) και του λεμφικού υγρού (λέμφος), το οποίο κυκλοφορεί μέσα στα λεμφικά αγγεία και περιβάλλει τα κύτταρα του οργανισμού.

Το λεμφικό σύστημα παρέχει ένα είδος διαρκούς καθαρισμού σε κυτταρικό επίπεδο.

Μέσω του λεμφικού συστήματος παροχετεύεται το υγρό από τον μεσοκυττάριο χώρο, συμπαρασύροντας άχρηστες ουσίες, τοξίνες και άλλα υπολείμματα από τους ιστούς (λεμφικής παροχέτευση).

Η λέμφος κυλάει μέσα από τους λεμφαδένες, όπου τα μακροφάγα διαχωρίζουν τις ανεπιθύμητες ουσίες και από εκεί επιστρέφει στη φλεβική κυκλοφορία.

Άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο σπλήνας, ο θύμος αδένας και ο μυελός των οστών.

Η λειτουργία του σπλήνα

Ο σπλήνας φιλτράρει το αίμα και αφαιρεί τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζονται αντικατάσταση.

Ο σπλήνας κατοικείται από μακροφάγα, δενδρικά κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια που συλλέγουν τμήματα αντιγόνων, ώστε τα Τ-κύτταρα να μπορούν να τα αναγνωρίζουν), ερυθρά αιμοσφαίρια, φαγοκύτταρα, Β- και Τ-κύτταρα.

Στον σπήνα τα αντιγόνα έρχονται στα Β-κύτταρα , τα οποία τα χρησιμοποιούν για να αναγνωρίσουν ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση σε κάθε αντιγόνο. Άτομα των οποίων οι σπλήνες έχει αφαιρεθεί, τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Μυελός των οστών

Τα Τ-κύτταρα συμβάλουν σημαντικά στην ανοσία εκκρίνοντας ιντερλευκίνη-1 , ιντερλευκίνη-2 και ιντερφερόνη, καθώς και ενεργοποιώντας το Β-κύτταρα, ώστε να παράγουν αντισώματα.

Ο μυελός των οστών παράγει νέα λευκά αιμοσφαίρια , αιμοπετάλια, Β-κύτταρα, φαγοκύτταρα, κοκκιοκύτταρα και θυμοκύτταρα.

Όλα τα λευκά αιμοσφαίρια παράγονται από βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα είναι εμβρυϊκά κύτταρα που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε είδος κυττάρων.

Ορισμένα από τα λευκά αιμοσφαίρια παρασκευάζονται στον μυελό των οστών και στην συνέχεια μεταβαίνουν σε άλλα σημεία του οργανισμού για να ωριμάσουν, ενώ άλλα ωριμάζουν εκεί όπου βρίσκονται ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προέρχονται από το μυελό των οστών.

Η σκωληκοειδής απόφυση και οι αμυγδαλές επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.