Θεσσαλονίκη – Αθήνα by Bike, αναζητώντας αυτό που μας λείπει

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Θεσσαλονίκη – Αθήνα by Bike, αναζητώντας αυτό που μας λείπει
Θεσσαλονίκη – Αθήνα by Bike, αναζητώντας αυτό που μας λείπει

Θεσσαλονίκη – Αθήνα by Bike, αναζητώντας αυτό που μας λείπει

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να πάρει το ποδήλατο του στα μέσα του καλοκαιριού και να πάει από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα? Όχι δεν θα σας μιλήσω γι αυτό…Θα μοιραστώ όμως τι θέλω να φωνάξω με αυτή την πράξη, τι ζητάω από τον καθένα μας με μια τέτοια κίνηση και τον λόγο που όπως και να έχει, ότι και να γίνει αυτό το ταξίδι θα ολοκληρωθεί.

Κουνήσου από την θέση σου

Για αρχή σου ζητάω να σηκωθείς από τον καναπέ σου, να βρεις τον τρόπο και αν δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, δεν είναι κακό. Σήκω από τον καναπέ σου, σεβάσου τον εαυτό σου, αγάπησε το σώμα σου και τον εσωτερικό σου κόσμο.

Κάνε πράγματα τα οποία σε κάνουν πλουσιότερο ψυχικά, πνευματικά, και σωματικά.

Αθλήσου, μάθε μια τέχνη, παίξε μουσική, ζωγράφισε, διάβασε βιβλία, γράψε ποιήματα, μελέτησε μια επιστήμη δώσε λίγα παραπάνω χρώματα στην πραγματικότητα, τώρα τα χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ.

Δοκίμασε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Αν στο σπίτι σου συσσωρευτούν περιττά πράγματα θα απομακρύνεις τα περιττά, αν μαζευτεί σκόνη θα ξεσκονίσεις, αν λερωθούν οι τοίχοι θα το βάψεις.

Ανακάλυψε τον καμβά των γεύσεων

Κάνε το ίδιο και με το σώμα σου. Δοκίμασε να καταναλώσεις πιο υγιεινά τρόφιμα για ένα διάστημα, κάνε μια νηστεία από το κρέας και κατανάλωσε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια.

Δώσε στο σώμα σου τα θρεπτικά υλικά που χρειάζεται, και θυμήσου πως υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί χρωμάτων στον καμβά των γεύσεων το ίδιο απολαυστικοί, ίσως και πιο απολαυστικοί, από το γλυκό και το αρμυρό.

Περιποιήσου και σεβάσου τον βωμό μέσα στον οποίο κατοικείς. Το σώμα σου.

Χάσε 5 κιλά σε 1 βδομάδα

Ε λοιπόν ας καταρρίψουμε λίγο αυτόν τον απάνθρωπο και δηλητηριώδη μύθο που οι διαφημίσεις και ο κλάδος των πωλήσεων έχει βαλθεί να μας πείσει ότι γίνεται χωρίς καμία επίπτωση στην γενικότερη υγεία μας. Όπως πολύ συχνά αναφέρω «αν σε κλειδώσω για 10 μέρες σε ένα δωμάτιο μόνο με νερό, θα αδυνατίσεις» εδώ όμως το αδυνάτισμα συνδέεται (και εννοιολογικά) με την αδυναμία.
Η πραγματική δίαιτα συνδέεται με την ενδυνάμωση του σώματος και στα τρία επίπεδα της υγείας, το σωματικό, το ψυχικό και το κοινωνικό, και όχι με το αδυνάτισμα σαν μια λογιστική καταμέτρηση του βάρους.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα οποία είναι ξεκάθαρο πως αναφέρονται στην σωματική ευεξία, θέλω να γνωρίσω ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα τους θερινούς μήνες, να ακούσω τις ιστορίες τους και να τις μοιραστώ με όλους όσους επιλέξουν να με ακολουθήσουν διαδικτυακά σε αυτό το ταξίδι.

Ανακάλυψε το περιβάλλον γύρω σου

Να γνωρίσω μια Ελλάδα που νομίζω πως δεν επιλέγουμε τόσο εύκολα να επισκεφτούμε, τα χωριά της, τους κάμπους της, τα μαγικά βουνά της. Οκ οκ, θα ρίξω και καμιά βουτιά στην θάλασσα δεν το κρύβω!

Θέλω να δω όλα αυτά τα τοπία για τα οποία φωνάζουν οι κάτοικοι τους να μην καταστραφούν στον βωμό του οικονομικού κέρδους.

Ακούμε για εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, για εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, για ανεμογεννήτριες πάνω στα βουνά αυτού του τόπου.

Μπορεί να μην διασχίσω αυτά τα τοπία σε αυτό το ταξίδι, αλλά την ουσία την βρίσκω προσπαθώντας.

Θέλω να πιστεύω πως κανένας δεν επιθυμεί την καταστροφή του περιβάλλοντος, παρά ταύτα, όταν εκφράζουμε απόψεις για την προστασία του βιότοπου, έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς μοιάζει αυτό που θέλουμε να προστατευτεί?

Η πραγματική μαγεία του φυσικού τοπίου παίρνει μορφή στον νου μας ή είναι απλά μια εικόνα χωρίς αίσθηση? Μια σκιά….

Πως μοιάζουν όλα αυτά τα φυσικά τοπία, τι χρώμα έχουν οι θάλασσες του Αιγαίου, και τι αέρας φυσάει στον ουρανό μας?

Ποια είναι τα χρώματα και τα αρώματα αυτού του τόπου που έτυχε να αποκαλώ πατρίδα μου?

Τι θα γίνει λοιπόν?

Εγώ το βλέπω σαν μια προσωπική Οδύσσεια, θα ταξιδέψουμε και θα μοιραστούμε σκέψεις και εικόνες. Και ας είναι η Ιθάκη ένας ελεύθερος τόπος όπου ο καθένας μπορεί να τον ορίσει ελεύθερα στον χάρτη ή στην φαντασία του.

Και όσο αφορά την σωματική υγεία, θα γίνει σωματομετρία πριν την έναρξη του ταξιδιού και στο τέλος του, για να δούμε τελικά η συστηματική άσκηση σώματος και νου, σε συνδυασμό με την απόλαυση, και τον διατροφικό έλεγχο τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν στο βάρος και την υγεία μας!

Τα υπόλοιπα… θα τα βρούμε στον δρόμο!

Και όπως λέει και ένα κέλτικο γνωμικό

«Θεώρησε φτωχότερους από όλους,
αυτούς που δεν κατάφεραν να υποταχθούν.
Θεώρησε πλουσιότερους όλων,
αυτούς που τόλμησαν να ζήσουν ελεύθεροι»

 

Και ο λόγος που αυτό το ταξίδι θα γίνει και θα ολοκληρωθεί είναι γιατί ρώτησα ένα βράδυ τον εαυτό μου

Αν όχι τώρα, τότε πότε?

Αν όχι εγώ, τότε ποιος?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content