Η Άλφα Βήτα της Θρέψης – Ημέρα Ά (λφα) – Αποδοχή

Home / Αγωγή υγείας & θρέψης / Η Άλφα Βήτα της Θρέψης – Ημέρα Ά (λφα) – Αποδοχή
Η Άλφα Βήτα της Θρέψης – Ημέρα Ά (λφα) – Αποδοχή

Η Άλφα Βήτα της Θρέψης – Ημέρα Ά (λφα) – Αποδοχή

Αποδοχή, ο δρόμος για μια πιο υγιή ζωή

«Αποδέξου και αγάπα τον εαυτό σου»

είναι μια φράση που πολλές φορές την συναντάμε σε άρθρα και βιβλία αυτο βελτίωσης ή που ακόμα την έχουμε πει στον εαυτό μας ή σε φιλικά πρόσωπα προσπαθώντας να βοηθήσουμε σε μια δύσκολη στιγμή. Σχεδόν όλες οι δομημένες συμπεριφορές και συνήθειες ενός ανθρώπου προέρχονται από εμπειρίες, συγκυρίες και καταστάσεις που έχουν βιωθεί στο παρελθόν.

Άλλες ωφέλιμες , αν και μερικές φορές κάπως ενοχλητικές, όπως για παράδειγμα η συνήθεια να πλένεις τα δόντια σου κάθε βράδυ, ακόμα και αν έχεις ξαπλώσει στο βολικό σου κρεβάτι οπότε και θα χρειαστεί να ξανασηκωθείς. Ενώ άλλες λιγότερο ωφέλιμες όπως είναι το να τσιμπολογάς κάτι από το ψυγείο κάθε φορά που το ανοίγεις για να πάρεις νερό, ακόμα και αν δεν πεινάς ή ακόμα και αν νιώθεις χορτάτος.

Το να αποδεχθείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου γι αυτό που είσαι, είναι μια φράση που πολύ λίγο σημαντική είναι αν μόνος σκοπός της είναι να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου γι αυτό, και ακόμα λιγότερο σημαντική αν προσπαθείς να πείσεις τρίτους πως αποδέχεσαι και αγαπάς τον εαυτό σου.

Η πραγματική Εαυτό- αποδοχή είναι ένα ταξίδι αναζήτησης που το κάνεις με μόνη παρέα τον εαυτό σου.

‘’Ψάχνεις να βρεις από πού πηγάζουν όλες αυτές οι συνήθειες και συμπεριφορές που σε δυσκολεύουν να εκφράσεις τον εαυτό σου γι αυτό που πραγματικά είσαι, και δεν σε αφήνουν να γίνεις αυτό που θέλεις.’’

Αυτός ο δρόμος της εσωτερικής αναζήτησης μπορεί να είναι πιο χρονοβόρος και κάπως πιο δύσκολος , όμως είναι και αυτός που θα σου αποκαλύψει μυστικά για την συμπεριφορά σου και θα σου δώσει εργαλεία για να τροποποιήσεις, να βελτιώσεις ή να σταματήσεις συμπεριφορές και συνήθειες που αναγνωρίζεις πως δεν σου κάνουν καλό, και να εδραιώσεις έναν νέο τρόπο ζωής και αντίληψης για να είσαι πιο υγιής.

Θα χρειαστείς καθαρή σκέψη, ανοιχτά μάτια και πολύ πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις κάποια μορφή βοήθειας μιας και τα γνωστικά και ψυχικά σου αποθέματα δεν είναι απεριόριστα.

Δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιος ή τι ευθύνεται για τις «κακές συμπεριφορές» σου έτσι ώστε να έχουμε κάποιον να κατηγορήσουμε, αλλά ψάχνουμε τις πηγές αυτών των συμπεριφορών, μια γνώση που από μόνη της είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρειαστείς για να τις αλλάξεις και να τις βελτιώσεις.

Ανακάλυψε γιατί τρως ενώ δεν πεινάς, γιατί αγχώνεσαι υπέρ του δέοντος, τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις άβολα μέσα σε ένα ρούχο που αγαπάς, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ενώ θέλεις να αθλείσαι δεν το κάνεις (ξέρω, δεν έχεις χρόνο, αλλά εγώ σε ρωτάω για τον Λόγο που δεν βρίσκεις χρόνο)

Δόμησε ένα υγιές περιβάλλον με μικρές και σταθερές αλλαγές, κάνε μερικές θετικές σκέψεις, διάβασε 7 σελίδες από ένα βιβλίο καθημερινά, κάνε δέκα λεπτά διατάσεις, αγόρασε φρούτα και λαχανικά για να τα έχεις διαθέσιμα, κάνει δέκα λεπτά διαλογισμό, πάρε μερικές βαθιές και συγκεντρωμένες ανάσες, άκου την αγαπημένη σου μουσική, βάλε λιγότερη ζάχαρη, κάνε ανακύκλωση.

Δημιούργησε ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο η σωστή διατροφή δεν θα είναι μια διαδικασία μερικών μηνών με σκοπό να χαθούν μερικά κιλά, αλλά ένας τρόπος ζωής που θα σε βοηθάει να είσαι και να παραμένεις υγιής, θα είναι μια ενεργητική και συνεχής πράξη που θα έχει αποποιηθεί έννοιες όπως η πίεση και οι τύψεις, και θα είναι πιο πολύ μια εμπειρία αναγεννησιακή μέσα από την οποία θα βρεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου και θα τις αξιοποιείς για δικό σου όφελος.

Δημιουργείς έτσι το περιβάλλον που θα σε οδηγήσει να είσαι αυτός ο άνθρωπος που εσύ επιθυμείς και όχι αυτός που σου επέβαλλαν οι συγκυρίες του παρελθόντος.

‘’Ένα λουλούδι για να ανθίσει δεν χρειάζεται μόνο νερό, χρειάζεται πλούσιο χώμα και καθαρό αέρα επίσης.’’

Γίνε  νερό, πλούσιο χώμα και καθαρός αέρας για το σώμα και το πνεύμα σου.

Σκέψου υγιεινά, φάε σωστά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.